Overbruggingsverzekering bij emigratie

Overbruggingsverzekering

Bij emigratie is er soms een tijdelijke verzekering nodig voor ziektekosten. In Nederland stopt te basiszorgverzekering namelijk vaak per datum uitschrijving, meestal de datum van daadwerkelijk vertrek. In het nieuwe woonland is alles meestal niet direct geregeld. Formaliteiten, administratieve vertraging en andere zaken zorgen er voor dat het soms enige tijd duurt voordat er zekerheid is omtrent dekking volgens het lokale publieke zorgsysteem. Dit kan enkele weken duren, enkele maanden, en soms is er wel een wachttijd van 1 of 2 jaar. In genoemde situaties kan een overbruggingsverzekering handig zijn.

Wat is een overbruggingsverzekering?

Een overbruggingsverzekering voldoet aan de volgende kenmerken:

  • Primaire dekking voor ziektekosten; Er is dus geen, zoals bij een reguliere reisverzekering, dekking vanuit een lopende basiszorgverzekering in Nederland nodig.
  • De verzekering heeft geen minimale looptijd. Soms is er namelijk slechts dekking nodig voor enkele dagen of weken, en veel internationale ziektekostenverzekeringen moeten minimaal een heel jaar lopen.
  • De verzekering is opzegbaar, met restitutie van reeds betaalde premie. Dit is belangrijk, omdat men vooraf vaak niet weet wanneer er zekerheid is over de lokale dekking.

Welke verzekering is geschikt?

De OOM Tijdelijk in het Buitenland verzekering voldoet als een van de weinige verzekeringen aan de genoemde kenmerken. U kunt op onze website:

  • De dekking en voorwaarden inzien
  • Een online offerte maken
  • Een online aanvraag doen*

* Let op: bij dergelijke verzekeringen worden gezondheidsvragen gesteld, ter beoordeling acceptatie. Vraag de verzekering dus bij voorkeur tijdig aan (uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum), om niet vlak voor vertrek met een eventuele afwijzing te worden geconfronteerd.